
27 Ara Ortodontik Tedavide Hangisini Tercih Etmeliyiz: Şeffaf Plak vs Diş Teli
Çapraşık ya da aralıklı dişlerin düzeltilmesi öncelikli olmak üzere yanlış çene kapanışı tedavisinde de tercih edilen ortodontik tedaviler, teknolojinin gelişmesiyle birlikte çeşitlenir. Klasik bir yöntem olan diş teli uzun ve yer yer zahmetli bir tedavi olabilir. Uzun vadeli bir tedavi yöntemi olan diş teline alternatif bir yöntem olarak şeffaf plak tedavisi uygulanır. Bu noktada tedavi olmak isteyen kişiler şeffaf plak vs diş teli karşılaştırmasına girerler.
Yenilikçi bir yöntem olan şeffaf plak telsiz ortodonti tedavisi sunar. Bu yeni yöntemle diş teli kullanmak istemeyen kişiler de dişlerini düzgün hale getirebilirler. Kullanan hastalara pek çok avantaj sunan şeffaf plakları tedavi süresi boyunca kullanmak gereklidir. Diş hekimlerinin önerdiği süreye sadık kalırsanız geri bozulmaları en aza indirgeyebilirsiniz.
Şeffaf Plak Tedavisi Nedir?
Telsiz ortodonti adıyla da bilinen şeffaf plak tedavisi, metal ya da porselen telleri kullanmadan yapılan ortodontik tedavidir. Üç boyutlu yazıcılar yardımıyla kişiye özel tasarlanan şeffaf plaklar, diş teli görevi üstlenir. Peki, şeffaf plak tedavisi hangi hastalıklarda tercih edilebilir? Şeffaf plak pek çok ortodontik tedavide tercih edilebilir. Hastalar şeffaf plak vs diş teli karşılaştırmasına girdiklerinde hastalıkları ve diş hekimi tavsiyesi doğrultusunda karar vermelidir. Dişlerdeki çapraşıklık, çenedeki yapı bozuklukları, aralıklı dişler tedavilerinde ve çene genişletilmesi gibi pek çok ortodontik bozuklukta şeffaf plak tedavisi tercih edilebilir.
Şeffaf Plak Tedavisinin Avantajları Nelerdir?
Diş tedavileri hem sağlık hem de estetik açıdan kişinin hayatında önemli bir yer kaplar. Sağlıklı bir ağza ve iyi bir gülüşe sahip olmak isteyen kişiler aksatmadan diş tedavilerini yaptırırlar. Estetik tedavi seçeneklerinden birini oluşturan şeffaf plak tedavisi, tel görüntüsü olmadan yapılan ortodontik bir tedavidir. Şeffaf plaklar çıkartılabilir. Bu sayede gün içerisinde tedaviye ara verilebilir.
Şeffaf plak vs diş teli karşılaştırması yapan hastalar, diş telini tedavi boyunca takmak zorunda olduklarını bilmelidir. Şeffaf plağın çıkartılabilir olması sizin için iyi bir özellik değilse diş teli alternatifine yönelebilirsiniz. Şeffaf plak vs diş teli karşılaştırmasındaki bir başka detay da diş teli tedavisinde yaşanabilecek olumsuz durumlardır. Tel tedavisi ile dişlere tellerle kuvvet uygulanır. Bir ay beklenir, bu bekleme sürecinde kişi ağrı yaşayabilir. Konforsuz hissedebilir. Şeffaf plak tedavisi ile metal telleri kullanırken yaşanan ağrıları yaşamazsınız. Şeffaf plak tedavisinde kullanıla plak haftalık olarak değiştirilir. Böylece konforsuz his ve ağrı minimuma iner.
Şeffaf plak vs diş teli arasında kalan hastalar iki tedavinin de artı ve eksi özelliklerinin bilincinde olmalıdır. Diş teli tedavisinde metal yüzeylerle sürtünmesi sebebiyle yanak ve dudaklar kesilebilir. Tedavi esnasında yara oluşması normal olarak kabul edilen bir durumdur. Şeffaf plak tedavisinde plakların pürüzsüz yüzeyi sayesinde batma hissi ve yara oluşmaz. Diş tedavisi görmeseniz bile ağız ve diş hijyeni hayati ölçüde önemlidir. Şeffaf plaklar takılıp çıkartılabildiği için ağız içi hijyeni sağlamada ve diş temizliğinde kolaylık sağlar. Dışarıdan bakıldığında fark edilmeyen ve şeffaf bir görünüme sahip olan şeffaf plaklar estetik açıdan daha iyi bir görüntü oluşturur.
Hasta bazlı olarak bazı durumlarda şeffaf plak tedavisi daha hızlı ve kolay sonuçlanabilir. Ancak bu herkes için ortak bir durum değildir. Şeffaf plakları yemek yerken çıkartabilirsiniz, böylece rahatlıkla yemek yiyebilirsiniz. Önemli etkinlik, toplantı ya da buluşma gibi ortamlarda şeffaf plak ile daha rahat konuşabilirsiniz. Ayrıca, sağladığı estetik görünüm özgüven tazelemenize yardımcı olur. Diş tedavilerine karar verirken uzman diş hekiminden yardım alarak sizin için en uygun tedaviyi bulabilirsiniz.
Diş Teli Nedir?
Diş teli, dizilimi bozuk olan ya da çapraşık dişlerin düzenlenmesine yönelik olarak kullanılan bir tedavi yöntemidir. Diş teli tedavisini uygulamak için önce dişlere braketler uygulanır. Ardından bu braketlere teller takılır. Bu tellerle dişlere kuvvet uygulanır. Tedavinin amacı dişlerin ideal dizilimine ulaşmasını sağlamaktır. Diş telleri yalnızca diş dizilimi bozuk ya da dişleri çapraşık olan hastalarda kullanılmaz. Aynı zamanda dişlerin ayrık olması, kırık olması ya da hiç çıkmaması durumlarında da kullanılır. Şeffaf plak vs diş teli tedavilerini karşılaştıran hastalar alışkanlıklarını, acıya dayanıklı olma durumlarını ve bütçelerini değerlendirerek seçim yapabilirler. Diş telleri ile sonuca ulaşma ihtimali oldukça yüksektir. Ancak diş teli tedavisi uzun vadede sonuç verir. Tedaviye güven duyduğunuz bir uzman diş hekimi başlamalı ve kontrolleri ihmal etmemelisiniz.
Diş Teli Nasıl Uygulanır? Diş Teli Uygulama Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Diş teli tedavisine başlamadan önce dişlerdeki çürük ve taşlar temizlenir. Uygulamanın yapılacağı yüzey braketleme işlemi için uygun hale getirilir. Ardından braketler uygulanır. Uzman diş hekiminin gerek gördüğü takdirde lastik takılarak tedaviye destek verilebilir. Bu duruma ek olarak tedavinin ilerleyen süreçlerinde de dişlerin üzerine lastik uygulaması yapılabilir.
Uygulama sonrasında ağızda ağırlık hissetmek normaldir. Bu hisse zaman içerisinde adapte olabilirsiniz. Tedavinin ilerleyen süreçlerinde teller, dişlere hareket vermeye başlar. Hareketlenmeyle birlikte acı hissi oluşabilir. Diş hekiminizin tavsiyesi doğrultusunda ağrı kesiciye başvurulabilir. Diş teli tedavisine başlangıç süreci oldukça hassastır. Beslenme alışkanlıklarınızı düzenlediğiniz bir dönemden geçmeniz muhtemeldir. Diş telleri takıldıktan sonra bir ay kadar süreyle sert gıdaları tüketmemelisiniz.
Örneğin; elma yememelisiniz. Kıtır yapıya sahip gıdalardan uzak durmalısınız. Kuru yemişleri bilhassa kabuklu olanları tüketmemelisiniz. Tedaviden sonra yumuşak gıdalara yönelmeli, ağrılarınız geçene kadar sıvı yoğunluğu ile beslenmelisiniz. Sert ve kabuklu yiyecekler braketlerin çıkmasına neden olabilir. Bu duruma ek olarak köklerde hareket oluşmaya başladığından yemek yerken ısırmak zorlaşabilir. Braketlerin çıkması tellerin tekrar düzenlenmesine sebep olabilir. Bu da tedavi sürecinin başa dönmesi anlamına gelir. Ağrılarınız artabilir. Uzman diş hekimi tavsiyesiyle tedavi ilaçla desteklenir. Sert yapılı gıdaları ancak tedavinin seyri iyileştiği zaman, küçük parçalar halinde tüketmeye başlayabilirsiniz. Şeffaf plak vs diş teli arasında kaldıysanız yeme alışkanlıklarınızı düşünerek bir seçim yapabilirsiniz.
Diş Teli Çeşitleri Nelerdir?
Diş tedavisinde kullanılan yöntemler ihtiyaç, beklentiler ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda çeşitlendirilir. Şeffaf plak vs diş teli karşılaştırması yapmak isteyen hastalar, diş teli çeşitlerini değerlendirerek karar verme sürecini hızlandırabilirler. Metal diş teli, lingual diş teli ve porselen diş teli olmak üzere üç tane diş teli tedavisi yöntemi vardır.
Metal diş teli estetik olarak iyi bir görünüm sunmasa da en çok tercih edilen diş tellerindendir. Diğer diş tellerine oranla daha dayanıklı bir yapıdadır. Hastanın diş tedavisinin gerekliliklerine göre dişlerin içine ya da dışına takılır. Mevcut bozukluğa göre bir yıldan üç yıla kadar kullanılabilir. İlk uygulamadan sonra hasta, günlük hayatını etkileyecek ölçüde zorluklar yaşayabilir.
Lingual diş telinin en büyük avantajı dişlerin iç kısmında bulunmasıdır. Lingual diş telinde braketler görünmediği için tercih edilme sıklığı fazladır. Alışma süreci metal tele nazaran daha zorludur. Yetişkinler daha sık tercih eder.
Porselen şeffaf braketler diğer tellere nazaran daha estetik bir görünüm sunar. Temizlik ve bakımı zorlayıcı olabilir. Şeffaf plak vs diş teline karar verirken hem sağlığınız hem de sosyal yaşantınız için ideal olana yönelmelisiniz.
Bu yazımızda şeffaf plak vs diş teli hakkında bilgi verdik. Bir önceki yazımıza https://meltemmutluguler.com/pembe-estetik-nedir/ linkinden ulaşabilirsiniz.
Sorry, the comment form is closed at this time.