Horlama sorunlarındaki uyku apnesi; uykuda solunumun bir süreliğine durması obstrüktif uyku apnesi sendromu olarak tanımlanmaktadır. Üst hava yolundaki tıkanmalar kan oksijen satürasyonunda azalmalara neden olur. Uyku apnesi oldukça ciddi ve tedavisi zor bir hastalıktır.
Obstrüktif uyku apnesi sendromunda uyku sırasında 10 saniye ve daha uzun süreyle solunumun baskılanması söz konusudur. Hastalığa neden çeşitli mekanizmalar vardır.
Uyku apnesi ya da horlama birçok sebepten dolayı olabilir. Öncelikle bu sebepleri teşhis etmek gerekmektedir. Horlama problemi sebep olan etkene göre multi disipliner olarak tedavi edilmesi gerekir. Diş hekimleri olarak yaptığımız horlama apareyleri horlamayı engellemek amacıyla oldukça etkili sonuçlar vermektedir.
Gün içinde yorgunluk ve sürekli uyuklama hali, kişilik ve davranış bozuklukları, huzursuz uyku gibi problemler uyku apnesi belirtilerinden sayılabilir. Ancak unutulmamalıdır ki bu belirtiler farklı birçok hastalığın da belirtileri arasındadır. Bu nedenle doğru teşhis etmek gerekir.
Uyku esnasında solunumun durması, zor nefes alma, tıkanma hissi, horlama gibi şikayetler uyku apnesi açısından değerlendirilmelidir.
Radyolojik tetkikler ve uyku testleri teşhis açısından önemlidir. Tanı ve tedavi multi disipliner olarak KBB uzmanı, göğüs hastalıkları uzmanı, kardiyoloji uzmanı, nöroloji uzmanı, psikiyatrist, uyku uzmanı ve bu alanda deneyimli diş hekimleri tarafından yapılmalıdır.
Horlamayı engellemek amacıyla kullanılan diş apareyleri kişiye özel olarak tasarlanır. Bu diş apareylerinde amaç alt çeneyi daha önde konumlandırmaktır. Böylece uyku esnasında hava yolu alt çene tarafından kapanmamış olur. Daha kaliteli bir uyku sağlanmış olur.
Horlama tedavisi için yapılan diş apareyi alt çeneyi daha önde konumlandırır. Böylece solunum yolu alt çene tarafından kısıtlanmamış olur ve horlamanın önüne geçilir. Diş apareylerinin kullanımı kolaydır. Hasta rahatlıkla 7-10 gün içerisinde diş apareyine adapte olur.
Diş apareyleri ortodonti ve diğer branş hekimleri tarafından yapılan horlama tedavisine yönelik apareylerdir. Ancak unutulmamalıdır ki horlama probleminin sebebine göre farklı hekimlerin konsültasyonları ile multi disipliner tedavi gerekmektedir.