Whatsapp Whatsapp
Telefon Hemen Ara!
Diş Teli Ağrısına İyi Gelecek Yöntemler
2021
post-template-default,single,single-post,postid-2021,single-format-standard,bridge-core-2.6.5,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-25.0,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Diş Teli Ağrısına İyi Gelecek Yöntemler

Diş Teli Ağrısına İyi Gelecek Yöntemler

Diş Teli Ağrısına İyi Gelecek Yöntemler

Aşırı kalabalık veya çarpık dişleri düzeltmeyi amaçlayarak yapılan ortodonti tedavisine diş teli denir. Her hastalık sürecinde olduğu gibi tedaviye adapte olma ve iyileşme bireysel olarak farklılık gösterebilir. Neredeyse tüm hastalar, diş teli takıldıktan ve sıkıldıktan sonra birkaç gün süreyle diş teli ağrısı çeker. Ağrı minimal düzeyde ve normaldir. Bu ağrıların bir kısmı diş teline alışma ağrısı, bir kısmı da bu süreç dahilinde yaşanan ekstra durumlardan kaynaklanan ağrılardır.

Genellikle diş teli takılırken dişlerde ağrı ya da sızı olmaz. Teller, braketlere diş teli lastiği ile takılır. Bu sebeple dişler belirli yönlere doğru çekilir. Çekilme durumundan kaynaklı olarak baskı hissi oluşabilir. Diş teli ağrısı, tedavinin devamında birkaç hafta kendini hissettirebilir. Bu dönem ağız, diş ve diş teli arasındaki uyumun oluşma zamanını kapsar. Diş hekiminin tavsiyelerine uyarak ağrılı süreci daha hızlı bir şekilde atlatabilirsiniz.

Diş tellerinin takılı kaldığı süreç içinde dişler şekillenir. Ayrıca, diş hekimi tedavi süresince teller üzerinde değişikler yapabilir. Oynama ve değişikliklerde minimal de olsa ağrı ya da acı hissedilebilir. Diş teli takıldıktan sonra çiğneme sırasında dişlerde ve diş etlerinde az da olsa ağrı, yanakların iç yüzeyinde sürtünme kaynaklı yaraların çıkması ve dil üzerinde kesikler oluşması gibi durumlar ortaya çıkabilir. Hastanın diş teline tamamen alışması yaklaşık olarak bir ay sürer. Sonrasında ekstra bir durum gelişmedikçe diş teli ağrısı yaşanmaz.

Diş Teli Nasıl Takılır? İşlem Sırasında Ne Hissedilir?

Diş hekimi, diş teli tedavisinde karar kıldıktan sonra hastaya diş teli takılır. Bu süreçte hastanın kafasını kurcalayan endişeler olabilir. Peki, diş teli nasıl takılır? Diş teli takılırken can acır mı? Diş teli takılmadan önce diş hekimi hastanın ağzına ağızlık takar. Ağzın tam olarak gerilmesi ve dişlerin net bir şekilde görülmesi için ağızlık kullanılır. Bu sayede uygulamayı yapmak daha kolaylaşır. Hasta bir süre ağzını açık tutacağından rahatsızlık hissedebilir ancak acı ya da ağrı hissi yaşamaz.

Diş hekimi gerekli olan medikal yapıştırıcıyı sürdükten sonra braketleri yapıştırma işlemine geçer. Braketler teker teker yapıştırılır. Braket yapıştırma işleminin ardından teller, braketlerin arasından geçirilir. Bir saati aşmayan bu işlemle birlikte diş teli tedavisi başlamış olur. Diş telinin takılmasının ardından her ay en az bir kez diş hekimi kontrolünden geçmek gereklidir. Diş hekimi bu süreç dahilinde tellerin tedavi amacına hizmet edip etmediğini denetler. Ortodontik ayarlamalar yapabilir. Bu ayarlamalar sırasında gevşemiş teller tekrar sıkılır, gerektiği ölçüde teller üzerinde değişiklikler yapılır. Ayarlama ve düzeltmeler sonrasında diş teli ağrısı yaşanabilir. Ağrılar önlenemez olduğu noktalarda diş doktoruna başvurulabilir. Ağrıyı kontrol altına alsanız dahi rutin kontrolleri ve diş teli bakımını aksatmamanız gerekir.

Diş Teli Ağrısı Nasıl Geçer?

Diş teli ağrısı her hastada farklı şiddetlerde yaşanabilir. Ağrıyı minimalize edebilecek kişi iyi bir ortodontisttir. Bu sebeple diş teli tedavisi sürecinde diş hekimi seçiminize ekstra özen göstermelisiniz. Genel işleyiş sürecinde ortaya çıkan ağrılar için basit ağrı kesiciler tercih edilebilir. Ağrılı anları hafifletebilecek bazı tavsiyelere kulak verebilirsiniz.

Peki, diş teli ağrısına iyi gelebilecek tavsiyeler nelerdir? Oral anestezikler, diş ve diş etini duyarsızlaştırdığından ağrıyı kısa süre içerisinde keser. Diş teli uygulamasının ardından diş hekiminiz ağrı kesiciler önerir. Ağrı kesici kullanımı, kısa süre içerisinde ağrının etkisini azaltır. Ağrı kesici ilaç kullanırken diş hekiminin verdiği kullanım oran ve talimatlarına uymak oldukça önemlidir. Buz kompres uygulamak iltihabın azalmasına yardımcı olur. Ayrıca, ağız içini uyuşturduğu için ağrı hissi kaybolur. Diş teli ağrısıyla başa çıkmak için buz kompres uygulaması yapılabilir. Buzlu su içmek de diş teli ağrısına iyi gelen yöntemlerden bir tanesidir. Ağrı şiddetlendiğinde 100 ml kadar buzlu su içebilirsiniz. Ağrının azalmadığını hissederseniz diş hekiminize başvurmalısınız.

Diş Teli Ağrısı için Ne Zaman Diş Hekimine Başvurulmalı?

Diş teli tedavisi sonrasında özellikle de ilk günlerde ağrılar oluşabilir ve bu doğaldır. Fakat bazı ağrı durumlarında mutlaka diş hekiminize başvurarak hareket etmelisiniz. Dişlerinizde aniden gelişen şiddetli bir ağrı varsa, diş etlerinizde lekeler oluşuyorsa, ağrının merkezinde çıkıntılı olan bir tel varsa, kanama varsa, braketler gevşediyse ya da düştüyse, diş tellerinin sıkım işlemi sonrasında süren ağrı beş günü geçmişse, soğuk ya da sıcak besinler tükettiğinizde aşırı derece hassasiyet hissi yaşıyorsanız hızlıca diş hekiminize başvurmalısınız.

Diş Teli Tedavisi Süreci

Tel tedavisi yaptırdıktan sonra sert gıdalar ve özellikle kabuklu yemişler tüketmemelisiniz. Bu durum ağrının artmasına ve tellerin zarar görmesine sebep olabilir. Bu sebeple tedavi sürecinde yumuşak besinler tercih etmelisiniz. Tedavinin ardından ortodontist önerisi ile diş teli mumu kullanabilirsiniz.

Diş teli mumu yanak ve diş etlerinin zarar görmesini önler. Diş teli mumu, braketlerin sivri uçlarının ağız içini tahriş etmesini önler. Ağrı ve sızılarda soğuk uygulamalar çoğunlukla işe yarar. Bazı zamanlarda ılık tuzlu su ile gargara yapmayı da tercih edebilirsiniz. Bu uygulama, tellerden kaynaklı olarak ortaya çıkabilecek kesik ve yaraları iyileştirmeye yardımcı olur. Diş etlerine dairesel hareketlerle ve hafif bir kuvvet uygulayarak masaj yapmak ağrı, sızı ve diş eti şişmelerine iyi gelebilir.

Ağrıları azaltmanın en önemli yollarından bir tanesi diş ve diş tellerine bakım yapmaktır. Günde en az iki kez dişinizi fırçalamalı ve diş ipi kullanmalısınız. Diş teli tedavisi uzun bir döneme yayılan bir uygulamadır. Bu sebeple sabırlı ve sakin kalmak tedavi seyrinin iyi gitmesi için oldukça önemlidir. Ağız ve diş hijyenine önem göstererek, bakım ve ilaçlarla destek vererek, gerektiğinde diş hekimine başvurarak ve sabırla süreci takip ederek sağlıklı ve güzel bir gülümsemeye ulaşabilirsiniz.

Diş Teli Takıldıktan Sonra Dikkat Edilmesi Gereken Bazı Konular

Diş teli tedavisi uzun ve hassas bir süreçtir. Tedaviden maksimum verimi alabilmek için tedavi süresince bazı konulara hassasiyet göstermek gerekir. Tel takıldıktan sonra soda da dahil olmak üzere asitli içeceklerden uzak durmalısınız. Çekirdekli yiyecekler ve bilhassa meyveleri ayıklayarak tüketmelisiniz. Lokum, sakız gibi yapışma özelliği sergileyen yiyecekler braketlere yapışabilir. Bu sebeple tedavi süresince asla tüketmemelisiniz. Et ürünleri, pizza, armut, elma gibi sert olan yiyecekleri tüketirken aşırı derecede dikkat ve özen göstermelisiniz. Bu yiyecekler tellere ve braketlere hasar verebilir. Dilimleyerek ya da daha minik parçalara ayırarak tüketmelisiniz.

Sandviç ve tost gibi yiyecekleri tercih etmek istiyorsanız ufak parçalara ayırdığınızdan emin olmalısınız. Cips, kuruyemiş ve çerezler bilhassa kabuklu yemişler tedavi süresi boyunca tüketilmemelidir. Bu yiyeceklerin tüketilmesi tellere ve braketlere yüksek oranda hasar verebilir hatta yerinden oynatabilir.

Çorbalar, sulu gıdalar, deniz ürünleri, tavuk ve makarna gibi yumuşak gıdaları tercih edebilirsiniz. Ancak her zaman tüketeceğiniz gıdanın parçalara ayrıldığından emin olmalısınız. Beslenme alışkanlıklarınızı düzenlemezseniz diş teli ağrısı çekebilirsiniz. Hatta sert gıdaları tüketmeyi sürdürmek gibi bazı alışkanlıklarınızda ısrarcı olursanız şiddetli ağrılar çekebilir, diş tellerinin yeniden düzenlemesine ya da takılmasına sebebiyet verebilirsiniz.

Bu yazımızda diş teli ağrısına iyi gelecek yöntemlerden bahsettik. Bir önceki yazımıza https://meltemmutluguler.com/gunluk-dis-bakiminiz-icin-oneriler/ linkinden ulaşabilirsiniz.

1 Comment